Financieel Fit uit de bijstand
en daardoor duurzaam uit de uitkering
Als je aan het werk gaat nadat je bijstand gehad hebt, dan verandert er van alles in je financiële situatie. Je inkomen gaat omhoog, waardoor je recht op regelingen en toeslagen verandert. Maar dat brengt de nodige administratie met zich mee, die best ingewikkeld kan zijn. Om inwoners te ondersteunen bij de overgang van uitkering naar werk, nodigt De Dienst ze uit voor een Financieel-Fit gesprek met een Consulent Inkomen.
Tijdens de Financieel-Fit-gesprekken komen verschillende onderwerpen aan bod:
- We leggen uit hoe een hoger inkomen invloed heeft op toeslagen en andere regelingen, en laten zien hoe je dat administratief goed regelt.
- We bespreken met de inwoner hoe je structuur in inkomsten en uitgaven brengt. Zodat ze bijvoorbeeld betalingsachterstanden kunnen voorkomen wanneer het loon per vier weken komt, maar rekeningen voor vaste lasten per maand.
- We bespreken welke minimaregelingen er zijn, zoals de Individuele inkomenstoeslag, de Compensatieregeling Eigen Risico en de bijzondere bijstand.
- We bespreken met de inwoner hoe je goed kunt sparen als je inkomen omhoog gaat.
Met inwoners die deeltijd gaan werken en daardoor nog niet helemaal uitstromen uit de bijstand bespreken we extra aandachtspunten:
- We verrekenen een deel van het inkomen tijdelijk niet met de uitkering. Dit heet de inkomstenvrijlating. We denken met de inwoner mee over hoe ze die inkomstenvrijlating het beste in kunnen zetten en administratief kunnen regelen.
- Inwoners moeten hun loon naast de uitkering maandelijks aan ons doorgeven, zodat we kunnen berekenen hoe hoog de aanvulling vanuit de bijstand mag zijn. We bespreken hoe ze dat kunnen doen, en waar ze om moeten denken.
Werkstimulerende maatregelen en het Breed Offensief
De gesprekken zijn onderdeel van de werkstimulerende maatregelen van de gemeenten Harlingen, Terschelling, Vlieland en Waadhoeke en het landelijke beleid Breed Offensief, dat een aantal veranderingen van de Participatiewet omvat. Het doel van die maatregelen is om inwoners te helpen om duurzaam aan het werk te gaan.
Het werkgerichte deel van die begeleiding vindt plaats bij Pastiel of team Werk & Participatie van De Dienst. Team Inkomen van De Dienst verzorgt de financiële begeleiding in de vorm van de Financieel Fit-gesprekken. Voor inwoners met bewindvoering overleggen we met de bewindvoerder wie het gesprek voert. Waar nodig verwijzen we naar Humanitas of andere ketenpartners, bijvoorbeeld voor hulp bij de belastingaangifte.
De eerste bevindingen
Inwoners geven aan dat ze de administratie rondom de switch van bijstand naar werk erg ingewikkeld vinden en dat ze deze gesprekken als heel prettig ervaren. Naar aanleiding van de gesprekken is ook gebleken dat we de inwoner kunnen ondersteunen in het regelen van bepaalde zaken met de werkgever om de overgang naar werk zo soepel mogelijk te laten verlopen. Denk bijvoorbeeld aan de opbouw van het aantal uren of de wijze van inwerken. Zodat zij ook kunnen helpen om de overgang naar de nieuwe financiële situatie voor de inwoner zo soepel mogelijk te laten verlopen. En door de Financieel Fit-gesprekken hebben we meer afstemming met met bewindvoerders over hoe we de overgang naar werk nog beter kunnen begeleiden.
Het is nog te vroeg om te concluderen hoeveel deze gesprekken bijdragen aan duurzame uitstroom uit de bijstand. We hebben zes maanden na het eerste gesprek een laatste nazorggesprek. Vanaf dan kunnen we conclusies trekken over de resultaten. Die informatie volgt later.